Pencere İçi ve Üstü Akıllı Perde Ölçüsü Nasıl Alınır?
- dekorasyonevreni
- 12 Şub
- 7 dakikada okunur

Modern ev dekorasyonunda akıllı perde çeşitlerine ilgi giderek artmakta. Perde modelleri arasında bu ürünler, modern teknolojiyi geleneksel perdelerle buluşturmakta. Bu sayede akıllı perde sistemleri büyük konfor sağlamakta. Bununla birlikte, akıllı perde ölçüsü almak başta biraz zor gelir. Çünkü pencere içi ve pencere üstü akıllı perde ölçüsü alırken farklı noktalara dikkat etmek gerek. Perde ölçümündeki hatalar görüntüyü bozar. Ve perde sisteminin kullanımını zorlaştırır. Bu yazımızda pencere içi ve üstü akıllı perde ölçüsü nasıl alınır konusunu kısaca ele alacağız.
Doğru Perde Ölçüsü Almak İçin Hangi Malzemeler Gerekir?
Perde ölçüsünü doğru almak için öncelikle doğru malzemeler kullanmalısınız. Söz konusu olan akıllı perde ölçüsü olduğunda bazı hatalar büyük yanlışlara neden olmakta. Akıllı perde sistemlerinde tül fon perde veya jakarlı brode gibi farklı seçenekler söz konusudur. Üstelik perde asma aparatlarıyla birlikte ölçüm süreci daha dikkatli olmayı gerektirir. Ölçüsü doğru alınan perdeler dekorasyon stilini çok daha güzel taşır. Yanlış ölçüler ise mekanı çok sevimsiz hale getirir.
İster salon perdesi olsun, ister yatak odası perdesi. Farklı odalar ve dekorasyon çeşitleri için uygulama yaparken perde ölçüsünü doğru almaya dikkat etmelisiniz. Akıllı perde ölçüsü almak için gerekli malzemelerin başında metal metre gelmekte. Klasik ölçüm bantları veya mezuralara oranla metal metreler daha iyi bir seçimdir. Nitekim mezuralar, zaman içinde esneme yapar ve hatalı ölçümlere neden olur. Bu konuda dilerseniz lazer metre de kullanabilirsiniz. Metal metrelere oranla lazer metreler ölçüm araçları arasında daha kesin ölçümler yapmayı sağlamakta.
Oval yüzeylerde düz kenar çubuğu ile pergel iyi bir ölçüm aracıdır. Bu araçlarla simetriyi sağlayıp ölçümünüzün doğruluğunu artırırsınız. Eğer pencere çevresinin düzgün olup olmadığından emin değilseniz su terazisi uygun bir araçtır. Böylelikle pencere çevresini daha güvenli şekilde kontrol edersiniz. Akıllı perde ölçüsü nasıl alınır konusunda araç seçiminde ayrıca kalem ve kağıt da gerekli. Bu araçları, ölçüleri not etmek için kullanmanız gerekecek. Kalem için kurşun kalem veya tükenmez kalem tercih etmek mümkün. Not kağıdının ise dayanıklı ve kullanışlı olması önemli bir avantajdır.
Bunların yanı sıra, akıllı dikey tül perde çeşitleri için yükseklik ölçümü yaparken merdiven veya tabure de kullanmalısınız. Bu sayede perde ölçüsü alma yöntemlerini uygularken zorluk çekmezsiniz. Bunları bulamıyorsanız basit bir sandalye de kullanmanız mümkün. Ki bu da akıllı perde ölçüsü nasıl alınır konusunda önemli bir püf noktasıdır. Fakat sandalyenin yeterince sağlam olduğundan emin olmalısınız. Aksi durumda ne yazık ki kaza riski oluşur.
Akıllı Perde İçin Ölçüm Noktaları Nasıl Belirlenir?
Akıllı perde ölçüsü nasıl alınır diye merak edenler, ölçü malzemelerini hazırladıktan sonra doğru ölçüm noktalarını belirlemeli. Nitekim, perdeyi monte edeceğiniz yükseklik ve genişlik ölçüleri tercihlere göre değişir. Perde ölçüsü alırken en çok pencere üzerinden zemine kadarki mesafe tercih edilir. Ancak akıllı perdelerin tek kullanım şekli bu değildir. Düz tül perde veya akıllı fon perde çeşitleri için farklı ölçüm noktaları tercih etmek mümkün. Dolayısıyla akıllı perde ölçüsü nasıl alınır konusunda bunlara da dikkat etmelisiniz.
Ölçüm noktaları konusunda akıllı perde çeşitlerinin montajı için gerekli ek ölçülere mutlaka dikkat etmelisiniz. Bu konuda detaylı bilgileri ürünün kullanım kılavuzunda görebilirsiniz. Akıllı perde sistemi satın aldığınızda konuya ilişkin bilgi ve talimatları ürünün kullanım kılavuzunda göreceksiniz. Bu ek ölçüler, akıllı dikey tül perde ve fon perde çeşitlerinin düzgün çalışması için kritik önemdedir. Tabii bu konuda hata yapmamak için akıllı perde modelleri montaj yerine de doğru karar vermelisiniz. Ve bu kararı bir kez verdikten sonra vazgeçmemeli, başka bir yer için aldığınız perdeyi farklı bir pencerede kullanmamalısınız.
Ölçüm noktalarını belirlerken ilk olarak pencere genişliğini ve yüksekliğini doğru ölçmelisiniz. Akıllı perdeyi duvara veya pencere çerçevesine monte edecekseniz, kullanım kılavuzunda belirtildiği kadar ekstra pay bırakmalısınız. Burada kritik soru, perdenin pencere içine mi yoksa dışına mı monte edileceği. Nitekim özellikle iç montaj şekillerinde çerçeve içinde boşluk olup olmadığı akıllı perde ölçüsü nasıl alınır konusunda kritik önemdedir. Ayrıca kumaş ve mekanizma payı da önemlidir.
Eğer perde pencere çerçevesinin dışına monte edilecekse, her iki taraftan en az 5-10 cm fazladan ölçü almanız gerekir. Bu sayede dışarıdan ışık sızmalarını önlemek için yeterli genişlik oluşmuş olur. Ki bu da akıllı perde ölçüsü nasıl alınır konusunda önemli bir püf noktasıdır. Bu konudaki ihmaller maalesef perdenin konforlu bir kullanım sağlamamasına neden olmakta. İster fonlu perde modelleri olsun, ister dikey tül perdeler. Fazladan bırakmanız gereken mesafeye de bu yüzden özellikle dikkat etmelisiniz.
Pencere İçi ve Üstü Akıllı Perde Ölçüm Hataları Nasıl Önlenir?
Perde ölçüsü alırken birçok nedenden dolayı ölçüm hataları oluşmakta. Akıllı perde ölçüsü nasıl alınır konusunda bunlar da oldukça önemlidir. Nitekim, perde ölçüsü almak aslında basit bir iştir. Fakat bu süreçte özensizlik ve dikkatsizlik sonucu maalesef istenmeyen durumlar oluşmakta. Desenli fon perde veya dikey perde modellerinde bu hatalar maalesef hiç de hoş olmayan görüntüler yaratmakta. Bu yüzden, akıllı perde ölçüsü nasıl alınır diye merak edenler için ölçüm hatalarını önlemenin püf noktalarından da kısaca bahsedeceğiz.
Her şeyden önce, ölçüm hatası yapmamak için doğru araçlar kullanmalısınız. Nitekim ölçüm araçları arasında metal metreler bu bağlamda en uygun araçlardan biridir. Ayrıca lazer metre çeşitleri de hassas ölçüm yapmayı sağladığı için iyi bir seçimdir. Ardından hangi noktalardan ölçüm yapacağınızı netleştirmelisiniz. Ölçüm noktalarını işaretlemeniz bu konuda faydalı bir püf noktasıdır. Bunun için bir kurşun kalem kullanmanız mümkün. Ölçüm sırasında yüzeyin köşe ve kenar noktalarını işaretlemek ölçüm hatalarını önlemenin önemli bir püf noktasıdır.
Akıllı perde ölçüsü nasıl alınır konusunda önemli bir diğer püf noktası, metreyi düzgün şekilde tutmaktır. Ölçüm sırasında eliniz kayarsa ölçümünüz doğru olmaz. Akıllı perde siparişi sırasında vereceğiniz ölçüler, ürünün kesimini doğrudan etkiler. Bu yüzden pencere içi ve üstü akıllı perde ölçüsü nasıl alınır konusunda olabildiğince dikkatli davranmanızda yarar var. Ve tabii, tül dikey perde ölçülerini birkaç kez kontrol edip tekrarlamanızda da fayda var. Bu sayede olası yanlışları fark edip giderme imkanı elde edersiniz.
Akıllı mekanik dikey perde çeşitleri için ölçü alma yöntemleri konusunda birçok kullanıcı ilk ölçümde çeşitli hatalar yapar. En doğru sonuçları ise ikinci veya üçüncü ölçümlerden elde ederler. Eğer akıllı perde ölçüsü alırken her defasında farklı bir sonuçla karşılaşıyorsanız ölçüm aracınızı mutlaka değiştirmelisiniz. Ki bu konuda en güvenli araç aslında lazer metredir. Ayrıca elinizin konumunu ve ölçüm şeklinizi de gözden geçirmenizde yarar var. Ve tabii, ölçüm yaparken hareket ederseniz ölçümlerinizde hata riski artar.
Pencere İçi Akıllı Perde Ölçüsü Nasıl Alınır?
Akıllı perde montajı için tercihiniz pencere içi mi? O halde ölçü alırken pencerenin eni ve boyundan 3 farklı noktada ölçü almalısınız. Bunlar pencerenin üst, orta ve alt kısımlarıdır. İster dikey zebra perde çeşitleri olsun, isterse desenli perdeler. Yeni nesil akıllı perde ölçüsü nasıl alınır konusunda pencere içi yöntemde işin püf noktası, en düşük en ve boy ölçüsünü almaktır. Ardından, bu ölçülerin eninden 5, boyundan 2 cm düşmeniz gerekecek. Böylelikle akıllı perdenizin kolayca çalışmasını sağlarsınız.
Akıllı perdelerde pencere içi ölçü almada şu noktaya özellikle dikkat etmelisiniz. Pencerenin içi, perdenin sığması için gerekli derinliğe sahip olmalı. Nitekim bu özelliği tüm pencerelerde görmek mümkün olmamakta. Ve bu durum, akıllı perde ölçüsü nasıl alınır konusunda kritik önemdedir. Çünkü derinlik yeterli değil ise pencere içi dikey perde sistemi hoş bir görüntü yaratmayacaktır. Bunu düz perde çeşitleri ile tül fon perde çeşitlerinde net şekilde görmek mümkün. Pratik perde ve akıllı ev ürünleri kullanımında ölçüm yöntemleri bu yüzden son derece önemlidir.
Derinliğin yeterli olması durumunda pencere kollarıyla ilgili herhangi bir kısıtlama oluşmaz. Aksi durumda ise perdenin üzerinde şık olmayan bir görüntü oluşur. Benzer bir durum dikey fon perde çeşitleri için de geçerlidir. Nitekim fon perde renkleri ve desenli tül perde çeşitleri ne olursa olsun. Ev perdelerinin düzgün görünmesi ve perde malzemelerinin sorunsuz çalışması için ölçüm noktalarını doğru tespit etmelisiniz. Derinliğin yeterli olmadığı durumlarda pencere üstü montaj yöntemini tercih edebilirsiniz.
Genel olarak ifade edersek, akıllı dikey tül perde çeşitleri için pencere içi perde kullanımında gerekli derinlik 18 cm şeklindedir. Bu mesafenin 7.5 cm’lik bölümü dikey perde mekanizması arka kısmını kapsar. Ön kısımda ise 10.5 cm’lik bir mesafe gerekir. Ki bu da pencere içi akıllı perde ölçüsü nasıl alınır konusunda çok önemli bir püf noktasıdır. Dolayısıyla akıllı perdenizi pencere içine monte edecekseniz bu derinlik ölçüsüne özellikle dikkat etmelisiniz.
Pencere Üstü Akıllı Perde Ölçüsü Nasıl Alınır?
Akıllı perde ölçüsü nasıl alınır konusunda önemli bir diğer merak konusu da pencere üstü akıllı perde ölçüsü alma yöntemidir. Nitekim, perde kullanım şekilleri arasında en yaygın olanlarından biri pencere üzeri kullanımdır. Öyle ki, akıllı perdelerin yanı sıra stor perde ve jaluziler için de bu kullanım şekli oldukça yaygındır. Mekanik perde montajını pencere çerçevesi içine mi yoksa çerçevenin dışına mı yapacağınız önemlidir. Eğer pencere üstü kullanım şeklini tercih ediyorsanız, yatay genişlik ile dikey yükseklik başta olmak üzere tüm değerleri doğru ölçmeye dikkat etmelisiniz.
Pencere üstü montaj şeklinde ölçü alırken en doğru yöntem kısaca şu şekildedir. Öncelikle pencerenin eni ve boyundan 3 farklı noktadan ölçü alın. Bunlar pencerenin üst, orta ve alt kısımlarıdır. Perde ölçüsü için alacağınız en düşük en ve boy ölçüsünü kullanmanız gerekecek. Ardından doğru dikey perde sistemleri ölçümü için her iki kenardan enlerine 10’ar cm ekleyin. Böylelikle perde ölçünüze toplamda 20 cm eklemiş olacaksınız. Bu sayede perdenizin kenarlarından içeriye ışık girmesini önlemiş olursunuz. Bu gibi konular özellikle salon ve oturma odası ile yatak odası için akıllı perde ölçüsü alma konusunda kritik önemdedir.
Pencere üstü ölçü almada boy ölçüsü de önemli bir diğer konudur. Nitekim perde türleri arasında dikey tül çeşitleri ve fon perde askısı aparatları için boy ölçüsünü de doğru almak gerekir. Boy konusunda da yine minimum ölçüye dikkat etmelisiniz. Tercihen zemine kadar veya radyatör üstü ölçüsü alabilirsiniz. Ancak 2 cm’lik mesafe bırakmayı kesinlikle ihmal etmemelisiniz. Ayrıca perdenizdeki pilelerin yerine yenisini almak istiyorsanız ölçünüzü mekanizması dahil olacak şekilde almalısınız. Aksi durumda ne yazık ki tek pile perde ile perde mekanizması arasında uyumsuzluk oluşur. Ki bu da akıllı perde ölçüsü nasıl alınır konusunda önemli bir püf noktasıdır.
Duvardan Duvara Akıllı Perde Ölçüsü Nasıl Alınır?
Akıllı perde ölçüsü nasıl alınır konusunda merak edilen bir diğer nokta da duvardan duvara perde ölçüsü almadır. Nitekim, perde kullanım şekilleri arasında en yaygın olanlarından biri de duvardan duvara perdelerdir. Kısaca ifade edecek olursak, diğer ölçüm yöntemlerinde olduğu gibi bu ölçüm şeklinde de öncelikle en ve boy için 3 farklı noktadan ölçü alın. Net ölçüyü belirledikten sonra eninden 5, boyundan 2 cm düşün. Bu sayede perdeniz duvara veya zemine temas etmeden hareket eder. Ki bu da akıllı perde ölçüsü nasıl alınır konusunda önemli bir kuraldır.
İster akıllı tül fon perde modelleri olsun, ister örme tül perde çeşitleri. Modern akıllı pileli perde modelleri ve fon tül perde çeşitlerinde duvardan duvara kullanım şekli de önemli bir alternatiftir. Dekorasyon çeşitleri arasında bu da mekana farklı bir güzellik katar. Hatta bazı iç dekorasyon ürünleri eve perde seçimi ile daha da öne çıkar. Fakat perde ölçüsü alma yöntemleri bağlamında bazı noktalar kritik önemdedir. Örneğin mekanda eğer kartonpiyer kullanıyorsanız aralığın en az 18 cm olması gerekir. Eğer böyle bir mesafe yoksa, kartonpiyer aralığından 7 cm’lik mekanizma payını düşerek perde ölçünüzü alabilirsiniz. Ki bu da akıllı perde ölçüsü nasıl alınır konusunda önemli bir diğer püf noktasıdır.
Duvardan duvara perde ölçüsü alırken aslında en temelde yatay genişlik ölçümü gerçekleşmiş olur. Bu ölçümü pencerenin üst kısmından, ortasından ve alt kısmından ayrı ayrı yaparsanız daha doğru bir sonuca ulaşırsınız. Ve tabii lazer metre ile perde ölçümü daha doğru sonuçlar verir. Olası hesap hatalarını önler. Ayrıca eğimli pencere için perde ölçüsü alma konusunda da dikkatli olmalısınız. Lazer metreyle perde ölçüsü alırken yatay ölçümün ardından pencerenin dikey yüksekliğini ölçün. Bu ölçümü ise pencerenin sol tarafından, ortasından ve sağ tarafından ölçü alarak üç ayrı noktadan yapın. Böylelikle perde ölçünüz daha doğru hale gelecektir.